Η Σελιάνα των ιπποτών – σπουδαίο ιστορικό τεκμήριο
Ρόδος, 23-5-1402
Ο Μεγάλος Μάγιστρος των Ιπποτών της Ρόδου Philibert de Naillac (1396-1421) παραχωρεί φορολογική ατέλεια στον Ιππότη Εμανουήλ Ενκλάβα (Manuel Enclava) εκ Κωνσταντινούπολης κάτοικο Καλαβρύτων και τoν γιo του Γεώργιο Μιλίτια (Georgio Militia) για τα χωριά Ράχωβα και Σελιάνα (και 5 ακόμη) που περνούν στην κατοχή τους.
(Πρωτότυπο χειρόγραφο στο Αρχείο Νο.17 του Libri Bullarum της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Μάλτας που χρησιμοποιεί ως βιβλιογραφική πηγή και ο Antoine Bon στο έργο του:«Le Peloponnese Byzantin Jusqu En 1204»)
Οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη ευρίσκοντο στην νότια Πελοπόννησο ως ιδιοκτήτες 4 φέουδων ήδη από το 1205. Το 1400 αγόρασαν από τους Βυζαντινούς του Μυστρά το κάστρο και φέουδο των Καλαβρύτων (όπου κατά το πιθανότερο η επικράτειά του έφτανε μέχρι την Σελιάνα και τη Ράχωβα). Η παραμονή τους στην Αχαΐα θα διαρκέσει μέχρι το 1404 όταν και ξαναπούλησαν τις κτήσεις τους στους Βυζαντινούς όπου και μέχρι το 1430 θα κυριαρχήσουν ολοκληρωτικά στην Πελοπόννησο.
Οι Οσπιτάλιοι Ιππότες ή Ιωαννίτες Ιππότες είναι η συνεκδοχική ονομασία του Ordo Hospitalis Sancti Johannis Hierosolymitani (λατιν., κατά λέξιν : «Τάγμα του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη του Ιεροσολυμίτη), ενός ρωμαιοκαθολικού μοναχικού-ιπποτικού τάγματος, που ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα στα πλαίσια της Α΄ Σταυροφορίας.
Οι καταβολές του Τάγματος ανάγονται στον 11ο αιώνα με την εγκατάσταση Αμαλφιτανών εμπόρων στην Ιερουσαλήμ και στην μετέπειτα ίδρυση ξενοδοχείων-νοσοκομείων στους Αγίους Τόπους.
Το Τάγμα ιδρύθηκε με παπική βούλα το 1113. Έδρασε στους Αγίους Τόπους μέχρι την κατάλυση των σταυροφορικών κρατών και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ρόδο (1309). Η πτώση των Ναϊτών (1314) ήταν ένας από τους παράγοντες που ενίσχυσαν τους Ιωαννίτες, οι οποίοι εξελίχθηκαν σε ναυτική δύναμη και προασπιστές της Χριστιανοσύνης απέναντι στους Μωαμεθανούς. Στην Ρόδο το Τάγμα αντιστάθηκε επιτυχώς στην πολιορκία του Μωάμεθ Β΄ και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1523 οπότε εκδιώχθηκε από τους Οθωμανούς. Το 1530 εγκαταστάθηκε στην Μάλτα. Από τις κορυφαίες στιγμές του Τάγματος ήταν η απόκρουση της Οθωμανικής επίθεσης το 1565 και η συμμετοχή του στην ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571.
(Τα σκίτσα είναι από το wikipedia.com)
ΠΗΓΗ: Historical & Folklore Association of Phelloe -ILEF